St. Caecilia

Onze school

Onze identiteit

Bij de stichting van de school in 1929 werd met de naam St. Caecilia aangegeven dat zij de beschermvrouwe van de school was. Nu geeft de naam van de school aan waar haar wortels liggen. Onze school is geen eiland: maatschappelijke invloeden hebben hun uitwerking op de school. Dat uit zich op school in nieuwe ontwikkelingen, zoals aandacht voor het sociale gedrag van de kinderen, gebruik van multimedia en leerlingenzorg. Voor een optimale ontwikkeling van kinderen is samenwerking tussen ouders en school belangrijk. Een school is een samenleving in het klein. Kinderen leren en oefenen in het omgaan met elkaar. Ouders en leraren vormen daarbij een belangrijke schakel. Door zelf open te staan voor verschillen, door de diversiteit in cultuur, karakter, talent en religie geven we de kinderen het voorbeeld. Kinderen spelen, verwonderen zich, vragen, groeien, leren. Ze krijgen oog voor wat hen beweegt en raakt. Ze ervaren normen en waarden, ontdekken hoe kleurrijk onze samenleving is. De identiteit van de school speelt daarin een belangrijke rol. Identiteit kent diverse aspecten en invalshoeken. Onze uitdaging is een klimaat te scheppen waarin kinderen zich thuis voelen en waarbij kinderen ervaren dat ze bij een groep horen waarin ze gewaardeerd en gerespecteerd worden. De contacten tussen ouders en school vinden ook in deze context plaats, waarbij het belang van het kind voorop staat.

Levensbeschouwelijke identiteit
De waarden en normen die de school aan de kinderen wil meegeven, zijn ontleend aan de maatschappij om ons heen en worden geïnspireerd door een overtuiging van gelijkwaardigheid en gelijke en eerlijke behandeling. Op een goede manier met elkaar omgaan, samenwerken, respect tonen en hebben, zorgzaam zijn, feestvieren en gezelligheid komen hieruit voort. Het team besteedt er veel zorg aan om dit dagelijks te realiseren. We willen de kinderen normen en waarden bijbrengen waarbij de nadruk ligt op gelijkwaardigheid en wederzijds respect.

Opvoedkundige identiteit
Waar de school voor staat, is in een zin te zeggen: "Niet voor de school, maar voor het leven leren wij." Dit betekent dat leren een plaats moet hebben in het leven van de kinderen. Het leven van de kinderen bestaat uit spelen, zich spelend ontwikkelen, groeien, met elkaar bezig zijn, grenzen verkennen, beginnen met een plaats te vinden in de maatschappij. Kinderen vinden het fijn als ze op al deze gebieden kunnen groeien. St. Caecilia plaatst het leren op school in deze context.

Onderwijskundige identiteit
De onderwijskundige identiteit van de school wordt door de directie, team en medezeggenschapsraad bepaald. Dit betekent dat onze school zijn eigen verantwoordelijkheid heeft voor de inhoud en vormgeving van het onderwijs. Het is de doelstelling van de school om de kinderen zoveel mogelijk te leren op een voor hen zo prettig mogelijke manier. Dat gebeurt door rekening te houden met de mogelijkheden van de kinderen. Woorden die hierbij horen zijn: kennis opdoen, uitdagen tot presteren, zelfstandigheid bevorderen, passend vervolgonderwijs kiezen, positieve ervaringen opdoen en toekomstgericht zijn. Om een goede onderwijskwaliteit te behouden, toetsen we ons onderwijs aan de veranderingen in de maatschappij. Ons onderwijs past zich voortdurend aan. Jaarlijks wordt een jaarplan gemaakt, waarin de ontwikkeling van de school wordt weergegeven. De evaluatie hiervan wordt altijd besproken met de medezeggenschapsraad.

Documenten en protocollen

Schoolgids

2023-2024

Toelatingsbeleid

Beleid

Opvang

Kinderopvang, voor- en naschoolse opvang

Veel ouders moeten de zorg voor de  kinderen met werken combineren. Dat begint al voor ze naar school gaan. In het gebouw is peuteropvang, kinderopvang en BSO van organisatie Partou gevestigd. Zij verzorgen kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar. Hoewel een ruime voorziening is de vraag groot. Tijdig aanmelden is dus ook hier van groot belang.

Met Partou werken we samen voor opvang van de schoolgaande kinderen. Samen maken wij gebruik van de voorzieningen in het gebouw. De gymzaal, de speelzaal voor de kleuters, het kinderkookcafé en de aula gebruiken we samen. We streven een zelfde pedagogisch klimaat na, waardoor kinderen zich thuis voelen. Zo werkt de beweegspecialist van Partou als vakleerkracht gymnastiek op school. Geregeld zijn contacten om te zorgen dat er sprake is van een warme overdracht .

Ook van de buitenschools voorziening wordt volop gebruik gemaakt.  Hoewel er ruim 100 plaatsen beschikbaar zijn is het van belang tijdig contact op te nemen met Partou voor deze vorm van opvang.
De buitenschoolse opvang valt onder de wet kinderopvang.

Voor meer informatie zie de website van Partou.

Naast de mogelijkheden van Partou in ons gebouw zijn er ook contacten met andere organisaties. Zo maken kinderen ook gebruik van kinderopvangorganisatie Tierelier en van Sport BSO 't Ruiven. Meer informatie over opvang kun je vinden op de website van Mondiaen.

Kom jij bij ons naar school?

Kom jij bij ons naar school?

Vraag een rondleiding aan beleef de sfeer bij Voorbeelschool!
Rondleiding aanvragen